Deák László orgonaművész nyilatkozata az orgonáról


Deák László orgonaművész 2010. augusztus 7-én koncertezett templomunkban. A hangverseny után Kocsi György plébános úr kérésére összefoglalta véleményét az orgonáról:


Mielőtt  idejöttem  Zamárdiba,  már  hallottam a  kollegáimtól hogy  ez egy nagyon jó hangszer. Emiatt már fokozott elvárásokkal közeledtem hozzá. De amikor elkezdtem rajta gyakorolni, egészen elképedtem, hogy ennyire jó. Minden elképzelésemet felülmúlta. Szinte azt éreztem, hogy valahol Franciaországban játszom egy historikus hangszeren. A végtelenül finom billentés, az igényes intonáció és általában a kivitelezés egészen lenyűgözött. Ehhez jött a korabeli hangolás, amely megnemesíti ezt a hangot. A Pécsi Orgonamanufaktúra és a világhírű francia intonátor, Bertrand Cattiaux csodát műveltek Zamárdiban.
Példamutató a megrendelő és az orgonaépítők közötti viszony: a plébános úr nem szólt bele a szakmai kivitelezésbe, hagyta hogy a mesterek alkossanak. És az eredmény az lett, hogy egészen kivételes hangszer született, mely nem csak a francia, hanem általában a barokk zene előadásának legszebb instrumentumai közé tartozik.
Élvezet volt számomra koncertet játszani ezen az orgonán.


[vissza]