Dom Bedos, az orgonaépítő szerzetes


Születésének 300. éves évfordulója alkalmából szimpóziumot tartottak Bordeaux-ban.


"Az orgona a templom legértékesebb ékszere, mely igen drága, és különleges karbantartást igényel. Ha ezt elmulasztják, gyűlnek a hibák, és az orgona állapota fokozatosan romlik. Ilyenkor egy vagyonba kerülhet a helyreállítása, vagy ami még rosszabb javíthatatlanná válhat, és teljesen használhatatlan lesz." - írta Dom Bedos "Az Orgonaépítés Művészete" (L'art du facteur d'orgues) című híres könyvében.

Valójában ironikus figyelmeztetés ez a 18. században élt bencés szerzetes és tudós, Dom François Bedos de Celles hagyatékából, aki az orgonaépítésnek szentelte életét, és emblematikus képviselője volt a különleges stílusú "francia klasszikus orgonának".

Dom Bedos 1709-ben nemesként látta meg a napvilágot . Majd novícius és bencés szerzetes lett Toulouse-ban.

Amikor Riepp és Gabler által készített német orgonákat látogatott meg, azok annyira megihlették a fiatal szerzetest, hogy megtalálta második hivatását. Hat orgonát épített 1748 és 1760 között. Művészetének legjelentősebb példája a bordeaux-i Saint Croix főapátságában 1748-ban épített orgona, amelyet 1997-ben újítottak fel.

"A bordeaux-i orgonák reneszánsza" címmel 2009 márciusában a bordeaux-i egyetem szimpóziumot rendezett, megünnepelve a szerzetes születésének 300. évfordulóját. A szimpózium témája az orgonaépítés és orgonadarabok előadásmódja volt a 18. századi Bordeaux-ban és Aquitaine régióban. Az esemény befejezéseként koncert-sorozatot rendeztek, hogy bemutassák a Dom Bedos által Bordeaux városának épített történelmi hangszer kivételesen szép hangzását. A rendezvény elnöke Marie Bernadette Dufourcet-Hakim volt.

A szimpózium alkalmából elemezték Dom Bedos nagyszabású könyvét "Az Orgonaépítés Művészeté"-t, mely még ma is az orgonaépítők bibliájának számít. A három részből álló mű egykor a Francia Tudományos Akadémia megbízásából készült a "Művészetek és Mesterségek" (Arts et Métiers) sorozat részeként, mivel abban az időben még nem volt átfogó könyv, mely tartalmazta volna a barokk orgona építési technikáját Franciaországban.

A könyv foglalkozik az orgona mechanikájával, felszerelésével, a sípok készítésével, a szélládával, a hangolással, a teszteléssel, a mintákkal és részletes leírásokkal stb. Ezenkívül a könyv tartalmaz még 137 rézkarcot is, melyek illusztrálják e műhelyben végzett folyamatokat.

E könyv nagyban befolyásolta az orgonaépítést Németországban, Lengyelországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban is.

Dom Bedos, mikor ezt a könyvét írta (1766-1778), már az orgonaépítés elismert szakemberének számított, akivel sokan kívántak konzultálni orgonaépítési konstrukciókról és részletes tervekről. (A Saint Croix [Szent Kereszt] templom orgonáját 1748-ban fejezte be.)

(A cikk szerzője megemlíti Marie-Claire Alain-t, aki büszkén bemutatta e mű családi példányát, melynek alapján édesapja, Albert Alain saját házi orgonájukat építette St. Germain en Laye-ben.)

(A zamárdi orgona érdekessége, hogy egy egykori bencés templomban a híres bencés orgonaépítő könyvének útmutatása szerint épült 2009-ben - a szerzetes születésének 300. évében. A két hiányzó nyelvsípsort a francia hangoló, Cattiaux úr külföldi elfoglaltsága miatt viszont csak 2010-ben közvetlenül az orgona szentelése előtt építette be.)

(Forrás: Tye Alexia ismertetője a "The Organ" című folyóirat 2009. május-júliusi számából. Dom Bedos the Organbuilding Monk
Fordította Gesztelyi Annamária, kiegészítette Kocsi György zamárdi plébános.)


Napi Evangélium
Napi EvangéliumMagyar Katolikus Egyház
Magyar Katolikus EgyházMagyar Kurir
Magyar KurirVirtuális Plébánia
Virtuális PlébániaKaposvári Egyházmegye
Kaposvári Egyházmegye