Bertrand Cattiaux, a liourdres-i orgonaépítő.


Harminc éve, hogy Lot és Corrèze megye határán, Bertrand Cattiaux a világ legszebb orgonáinak restaurálására szentelte életét. Úgy tartják, hogy Ő a világ legjobb orgonakészítője. Az elért eredményei lenyűgözőek, a neve referencia. Négy éve új kihívással néz szembe: új orgonákat épít.

Bertrand Cattiaux

"Megigézett, elbűvölt ennek a hangszernek a szépsége" - magyarázza Bertrand Cattiaux. Azon a napon, amikor 14 évesen felfedezte az orgona belsejét, megváltozott az élete. Ez szülővárosában Etampes-ban, a Notre Dame templomban történt. Rögtön, anélkül hogy sejtette volna, hova fog vezetni ez az út, tudta, hogy ez lesz jövőbeli mestersége. Szülei megnyugtatására csak felsőfokú tanulmányainak befejezése után, 20 évesen indult el, Bethines-be (Vienne megye), hogy egy orgonakészítőnél alaposan tovább képezze magát. Hamarosan társul Jean-Loup Boisseau-val, a mesterével, és céget alapítanak. 1998-ban elfogad egy fontos megbízást a reims-i Szent Rémi bazilikában. Ez a munka vezeti Őt Liourdres-ba - Beaulieu sur Dordogne közelébe, ahol talál egy megfelelő 12 méter magas, 1000 négyzetméteres épületet. A Corrèze-ben való áttelepülését segítette a helyi Önkormányzat, a Kamara, a Tanács, valamint a Sofred - emlékezik vissza.

Nagyszerű mesterség
Az orgonaépítés egyike a nagyszerű kézműves mesterségeknek. A mesterség ötvözi a műbútorasztalos ipart, a művészi asztalosmunkát, az ácsmunkát, a fémötvözést, a kovácsmunkát, a mechanikát, a bőripart és az aerodinamikát. És akkor ne feledjük el még a rajz ismereteket, a 3D-s megjelenítést, a biztos hallást, valamint a komoly akusztikai tudást. A képzés 10-15 évig tart, egy vállalatnál, egy mester mellett. Ma Eschau-ban - Strassbourg mellett - található az egyetlen francia iskola, ahol ilyen képzés folyik. Bertrand Cattiaux hat évig oktatta hobbyját ebben az intézményben. "A mesterember kötelessége, hogy a mestersége tovább éljen" - magyarázta Cattiaux úr. "Egy mesternek egy-két tanoncot ki kellene képeznie élete során".

A restaurálástól az orgonaépítésig
A francia orgonák között megkülönböztetjük a XVII. és XVIII. századi klasszikusokat, a XIX. századi romantikus szimfonikusokat és a XX. századi neoklasszikusokat. Minden orgonának van tölgy, gesztenye vagy vadcseresznyefa szekrénye. A sípok láthatóak vagy láthatatlanok, ón és ólom ötvözetből készülnek. Vagy még fából - a megkívánt hangzás szerint. Egy orgona belsejében 500-8000 láthatatlan elem is lehet. Minden esetben mechanika köti össze a klaviatúrát és a sípokat. A fújtatást villanymotor végzi. Az egykori fújtató mesterség mára már megszűnt.

Közel 30 évig Bertrand Cattiaux a restaurálásnak szentelte életét. Eredményei lenyűgözőek, munkája között a világ legszebb orgonái vannak: a párizsi Notre Dame, a versailles-i királyi kápolna, a poitiers-i Szent Péter bazilika, vagy a toulouse-i Szent Sernin bazilika orgonái.

De Franciaországban a restaurálási munkálatok nagyjából befejeződtek, és a piac szűkül. Nemrégen Bertrand Cattiaux-t megválasztották az Orgonaépítők Szakmai Egyesülete elnökévé. A mesterséget és a piaci követelményeket jól ismeri. Mára kb. harminc cég maradt talpon Franciaországban, még akkor is, ha mintegy száz független cég működik még. Négy éve kezdte el az új orgonák építését. Olyan tervek ezek, amelyek több ezer munkaórát igényelnek. Dolgozott már Reims-ben, Brunoy-ban, Amilly-ben, Courbevoie-ban valamint Svájcban is… A külföldi üzletfelek nagyon szeretik a francia romantikus és szimfonikus zenét.

Múlt év szeptemberében Bertrand Cattiaux az Egyesült Államokba utazott, hogy meghódítsa. Volt Dallasban, Philadelphiában, Washingtonban, és ügynöke megismertette vele az ottani orgonaépítő projekteket.

Egyike a világ legjobbjának.
Manapság Bertrand Cattiaux-t a világ egyik legjobb orgonaépítőjének tartják. A Kulturális Minisztérium a közelmúltban kitüntette a Francia Nemzeti Érdemrend lovag rendjével. Minden egyes hangszernek olyan hangzást, harmóniát ad, mely stílusához igazodik. Ez a névjegye. Műhelyében nyolc társával dolgozik együtt, (van közöttük japán, német és luxemburgi is) mindnyájukat ugyanaz a szakmai elhivatottság fűti a restaurálási és az orgonaépítési munkákban. "Arra törekszünk itt, hogy elsősorban ne túlspecializáltak legyünk, hanem hogy büszkeség töltsön el mindenkit azért, hogy részt vett a munkában. Nem szériákat gyártunk. Minden orgona különböző, miként a lelki állapot is". A mester egy ideje már cége fellendítésén dolgozik, "ami ígéretesen halad" - mondja. Előtte azonban a meglévő épület bővítését fontolgatja. Mert az orgonák egyre nagyobbak, egyre magasabbak.


A Trait d'Union - Le magazine de l'Artisanat corrézien" számára 2009. október 5-én készült interjú online változatát magyarra fordította: Gesztelyi Annamária


Napi Evangélium
Napi EvangéliumMagyar Katolikus Egyház
Magyar Katolikus EgyházMagyar Kurir
Magyar KurirVirtuális Plébánia
Virtuális PlébániaKaposvári Egyházmegye
Kaposvári Egyházmegye